top of page
color print.jpg

Bærglede

En ung bærbondes verden og oppskrifter med masse bær

Hei, mitt navn er Kine Ariela Egseth, jeg er 29 år gammel, er odelsjente til Nordbugården i Venabygd og dama bak Nordbu-bær. Så hyggelig at du titter innom denne nyoppstartede bærbonden her!


Dette er en blogg perfekt for deg som ønsker å spise ren mat, er interessert i flere deilige næringsrike valg i hverdagen og som vil nyte bær på sitt beste.


I flere generasjoner før meg har familien min dyrket og forvaltet gården Nordbu, men det er først nå med meg som odelsjente at tilleggsnæring av bærproduksjon er under utvikling. Fra jeg var ei lita jente til nå, har jeg alltid elsket å finne, plukke og tilberede mat fra naturen og ikke minst bruke masse bær i hverdagen.


Jeg trives godt å bo på landet (det vil si i landsbyen Ringebu), og er vel en av de som mener at vi kan få et varmere og smartere samfunn ved hjelp av å komme oss ut i hage og natur, og ta en pause innimellom alle hverdagslige gjøremål med å høste og sanke direkte fra naturens store matkammer.


Jeg tror nemlig at det å lære seg å dyrke litt og lage god og næringsrik mat fra bunnen av med skikkelige gode og lokale råvarer er aktiviteter vi kan gjøre for å bygge gode og dypere relasjoner med andre mennesker og oss selv. Vi må bare oppleve hvordan vi kan bruke naturens skattekammer på en god måte.


Ellers så er jeg gift, blir snart mamma til en gutt, er matmor til to katter og er veldig glad i kaffe og syns biohacking er kjempespennende.


Med ribes-bærene rips, solbær og stikkelsbær fra innmark og med innslag av skogsbærene blåbær, krekling og multer fra utmarka, vil jeg med handa på hjertet stå på for å kunne gi deg den aller aller beste bæropplevelsen!Fandens industrikjemiske oldemor og kjerringa mot strømmen

Det var nok litt absurd å gå i gang med et oppstarterprosjekt som dette, særlig fordi jeg ikke har noe som helst form for agronomutdanning eller erfaring med bærproduksjon utover litt hagestell og hobbysanking og foredling... Heller ikke mamma eller pappa har erfaring med bærbusker. Spør de gjerne om kjøttfe, skog, tømmer, grasproduksjon og ved, men kanskje ikke så mye om bærbusker.

Her om dagen var det ei som sa til meg at du starter opp som bonde du, egentlig mot alle odds.

Å være bonde er et allsidig yrke. I tillegg til å drive med husdyrproduksjon og/eller planteproduksjon, kunne bruke og vedlikeholde maskiner, utstyr og bygninger, forvalte innmark og utmark, drifte landbrukseiendom, gjøre tjenesteyting tilknyttet landbruket, så er også salg og distribusjon av gårdens produkter og driftsledelse, planlegging, dokumentasjon, økonomi og regnskap sentrale oppgaver. Puh... jammen er det er en bratt læringskurve, tunge tak, men dæven så opplevelsesrikt livet blir!


Her om dagen var det ei som sa til meg at du starter opp som bonde du, egentlig mot alle odds.


Hver dag presses to gårdsbruk til å legges ned. Norske bønder presses til å gi opp yrket de elsker på grunn av prispress, billige importvarer og store investeringskrav fra myndigheter. Det er ikke reint lite hets en bonde må tåle å stå i heller. Dette skjer i en tid med økende vannmangel, klimaendringer, pandemi og utarming av jordas næringsinnhold. Det høres nesten håpløst ut.


Så hvorfor har jeg startet opp med bærproduksjon? Jo, det har jeg gjort fordi jeg vil vise at det går an å nytte flere ressurser på gården, at smaker fra norske bær og natur er noe vi absolutt kan hente frem igjen. Jeg vil bidra til å øke produksjon av næringsrik og bærekraftig mat og matgleder, som ikke er importerte, som ikke inneholder overdådig sukker, fargestoffer og fandens industrikjemiske oldemor. Det for å bidra til en felles bedre helse, mer mangfold, et rikt samfunn og for å ivareta kulturplantearven vår.

Det er rundt en milliard mennesker som jobber direkte med landbruket og minst 40 % av verdens befolkning er sysselsatt i tilknytning til landbruket globalt.

Det er ikke noe å være stolt over som nasjon at to gårdsbruk legges ned hver dag. Vi lever i en tid hvor vi har enormt stort behov for å utvikle landbruket, sikre mangfold og rent matauke! Det er enorme og komplekse samfunnsutfordringer vi skal løse i nær fremtid, og jeg tror og håper at lille meg også kan bidra litt.


Visste du at det er mer enn 570 millioner gårder i verden? Det er rundt en milliard mennesker som jobber direkte med landbruket og minst 40 % av verdens befolkning er sysselsatt i tilknytning til landbruket globalt. Jeg tror at det er lur investering og gunstig å satse og flytte fokuset ut til distriktene og til havet, hvor matproduksjonen skjer her i Norge, fordi det er mye som kommer til å skje fremover, som må skje fremover.


Jeg har lært at det jeg har studert faktisk ikke er så dumt å ha med seg i det jeg nå holder på å debutere som bonde. Jeg har en bachelor i Arkeologi og master i Studier av kunnskap, teknologi og samfunn fra NTNU. Jeg har studert Mat, samfunn og globalisering på Universitetet i Wien, Østerrike og tatt fag i industriell økonomi, idé- og entreprenørutviklingsfag og innovasjonsfag. Denne pakken har til nå absolutt ikke vært bortkastet og det har bidratt til å føre ting fremover! Utover i bloggen, vil jeg komme med tips og anbefalinger til deg som også jobber innenfor landbruket eller er i gang med en slik debut som jeg. Det er faktisk mange folk, instanser og institusjoner som kan gi råd, økonomisk støtte, veiledning og samarbeide om prosjekter med bønder!


I gamle dager sa de at du skulle bo etter evne, kle deg under evne, men spise over evne. Det handler ikke om å stappe i seg mest mulig, men å ta seg råd til å spise sunt og godt. Å investere i kroppen og gi den skikkelig næring lønner seg så absolutt! Det oppleves litt merkelig for meg å skulle være gnien på egen helse og energi, mens spanderingsboksene går amokk i klær og annet materialistisk.


Mat er viktig, mat er samfunnsbyggende, mat er identitet, mat er helse, mat er bindeleddet vi har til hverandre og naturen vi er en del av. Vi er mange som har interesse av å lage god mat, og vi er hele 100 % som spiser. Livet er for kort til å spise dårlig mat, tenker jeg. Hva tenker du?


Mat, trygghet og stolthet


Noe av det aller viktigste akkurat nå, mener jeg, er å tenke på norsk matproduksjon og få sikret oss nok og næringsrik bærekraftig mat. Tenk bare tilbake på den første dagen og den første uka da samfunnet stengte ned på grunn av korona. Desperasjon, tomme matvarehyller osv... husker du følelsen? Behovet for å sikre oss mat og unngå sult er sterkt nedarvet fra mang en generasjon og iboende i oss alle. Du vet, et samfunns siste sikkerhetsnett er mat. Se bare til den arabiske våren hvor alt gikk ad ***** på grunn av brødopprøret, til den franske revolusjon der ulikheten og også mangelen på brød fikk fattige franskmenns raseri til å koke over eller til dagens voldsomt mange klimaflyktninger som stadig er på flukt etter levbare og frukbare områder å skape et nytt og godt liv i. Det er ingen spøk å gamble med for lite matproduksjon.


I gamle dager sa de at du skulle bo etter evne, kle deg under evne, men spise over evne. Det handler ikke om å stappe i seg mest mulig...

Det er i dag svimlende lav bærproduksjon i Norge, og vi importerer det meste av bærene vi ser i butikk og til ferskkonsum. Dette vil jeg gjøre noe med, og jeg vil bidra til å møte den voksende etterspørselen av bærekraftige lokale matvarer.


Måtte bondeopprøret høres og måtte den nye regjeringa makte å utføre fremragende politikk, slik at vi kan bli en nasjon rik på mangfoldig, interessant, næringsrik og bærekraftig matproduksjon. En rettferdig matproduksjon vi kan være stolt av, utvikle god helse med og som vi kan være selvforsynt av.


Nå har det gått litt over ett år siden jeg etablerte Nordbu-bær og startet opp med å utvikle tilleggsnæringen av bærproduksjon på gården jeg er odelsjente til. Nordbu-bær (est. 2020) utvikler altså bærekraftig bærproduksjon av gamle norske tradisjonsbær, rød rips, solbær og stikkelsbær. I år har vi fått plantet 2000 solbærstiklinger, 500 små ripsbærbusker, 40 større ripsbærbusker og tre store solbærbusker.


Jeg vil da si at vi på Nordbu har kommet veldig godt i gang med utviklingen av både rips og solbær, men tro meg - det har vært et par utfordringer! Hva det var og hvordan vi har løst ulike "kriser" skal du få lese om i neste blogginnlegg. Det skal bli stikkelsbær også. De er litt mer vriene å få til, men det kommer om et par år, så det er bare å glede seg til "nordens kiwi" er her! Imens kan jeg jo friste med en pakke konfekt av Ripskyss eller folks favorittglass Rips- og rabarbrasyltetøy.


Fordi du har holdt ut og lest helt hit, skal du få 10 % rabatt på hele bestillingen din i bærbutikken vår. Kjøp nå og benytt koden BÆRGLEDE21.


Og du, hvis du skulle være nysgjerrig på hvordan stelle egne bærbusker, kombuchabrygging eller hvordan lage sukkerredusert hjemmelagd gelé og syltetøy, følg gjerne med videre. For jeg planlegger nemlig workshops og hyggelige samlinger hvor vi kan smake på litt av hvert.278 visninger0 kommentarer

Denne er litt unik, og du får det til! Folk tror ofte at de ikke klarer ting og føler at det å prøve noe så nytt, er litt skummelt, men dette er en veldig morsom, kreativ og inspirerende pai du kan kose deg med å lage. Dessuten kan jeg nesten garantere deg at du vil bli litt stolt over å ha benyttet flere litt uvanlige, dog eksklusive råvarer. Dette er en både mild og frisk pai med det lille ekstra!


Inspirasjonen til denne deilige, friske og eksklusive smuldrepaien, ble til på en regnværsettermiddag midt mellom solfylte travle innhøstingsdager i hage, reko-ringer, butikk, skog og fjell.Tid: 2t - eventuelt 24 timer (hvis du går fullt inn for å lage rosegelé)

Vanskelighetsgrad: moderat

Formstørrelse: en stor paiform

Steking: stek på 225 grader, nederste rille i 30 min


Ingredienser

Paibunn:

 • 300 gr. økologisk hvetemel

 • 125 gr. rørossmør (husk å legg smøret på benken litt før du skal bake, slik at du har mykt smør å jobbe med)

 • 1 ts. havsalt

 • 2 ss. vann


Fyll 1: Rips, rose- og villbringebær

 • 100 gr. ferske eller tinte rips

 • 200 gr. ferske eller tinte villbringebær (ja, så klart kan du bruke vanlige hagebringebær :) )

 • 2 dl rosegelé (jeg anbefaler deg å bruke én ss. med kombucha vineddik, eller vanlig blank eddik, under trekkingen av rosegeléen. Det for å få trukket ut optimalt med farge fra bladene)

 • 3 ss potetmel


Fyll 2: Vaniljekrem

 • 2 dl. røros fløte

 • 2 eggeplommer

 • 3 dl. vaniljekrem til gjærdeig

 • 0,5 dl. hvetemel

 • 0,5 ts. havsalt

Topping:

 • 300 gr. ferske eller tinte rips

 • 2 ss. økologisk sukker

 • rester av paideig til nydelig smuldrelag


Fremgangsmåte

PAIBUNN: Start med å skjære opp smørblokkene i terninger, før du har smøret i bakebollen. Tilsett resten av ingrediensene til bunnen og start opp kjøkkenmaskinen med visp og visp godt i fem minutter. Eller du kan kna deigen godt i ca. syv minutter. Du trenger ikke å sette deigen i kjøleskapet før du trykker den ut i formen, men dersom du har knadd for hånd er det lurt å la den stå 15 min i kjøleskapet for at den blir lettere å jobbe med.


Hvordan trykke den ut i formen? Start med å trykke bunnflaten i formen. Pass på å trykke hardt rett ned og sørg for å få en jevn høyde på bunnflaten. Deretter legger du deig opp mot kanten og trykker hardt inn mot veggen, samtidig som du holder tommelen på paiformkanten for å stoppe deigen i å gå over kanten. Stikk så mange hull rett ned med en gaffel. Du trenger ikke å forsteke paideigen. Den er nå klar for å fylles opp.


FYLL 1: Smør den flotte roselgeléen rett på paibunnen. Bruk gjerne en blender eller stavmikser for å mikse resten av ingrediensene godt sammen i en bolle og legg dette jevnt over rosegeléen.


FYLL 2: Pisk godt sammen alle ingrediensene og hell over det første laget med paifyll. Det kan være lurt å starte med å helle en strek midt i formen fra kant til kant, for da vil fyllet sakte men sikkert jevne seg ut likt på begge sider uten å forstyrre det første laget med fyll og slik at du enkelt får til en kontrollert etterfylling der det er behov.


TOPPING: Topp med masse rips. Strø sukkeret over og smuldre resten av paideigen jevnt over hele paien.


Sett så paien på nederste rille og stek på 225 grader i 30 minutter. Det er viktig å la den hvile og avkjøle seg helt før servering, slik at fyllet stivner skikkelig. Dette er en flott festpai med det lille ekstra!


Husk at du kan handle ferske og fryste rips hos oss, du kan også sette deg opp på årsabonnement på rips fra Nordbu-bær. Vel bekomme :)82 visninger0 kommentarer

Det er lett å bli oppglødd av solbærpai med marengs! Den er veldig enkel å bake og det er en glede å kunne overraske venner og familie med et stykke søt og aromatisk pai. Den metter litt og er en søt dessértpai med mye smak. Den inneholder en god del antioksidanter også.


Inspirasjonen til denne deilige, søte og smaksrike solbærpaien, ble til på en regnværsettermiddag midt mellom solfylte travle innhøstingsdager i hage, reko-ringer, butikk, skog og fjell.Tid: 1t 30min

Vanskelighetsgrad: lett

Formstørrelse: to brødformer (eller en stor paiform)

Steking:

forstek på 225 grader, midterste rille i 10 min,

stek så på 175 grader, midterste rille i 15 min


Ingredienser

Paibunn:

 • 600 gr. økologisk hvetemel

 • 250 gr. rørossmør (husk å legg smøret på benken litt før du skal bake, slik at du har mykt smør å jobbe med)

 • 1 ts. havsalt

 • 4 ss. vann


Fyll:

 • 600 gr. ferske eller tinte solbær

 • 2 dl. vann

 • 2 eggeplommer

 • 3 dl. økologisk sukker

 • 0,5 dl. hvetemel

 • 0,5 ts. havsalt

Marengs:


Fremgangsmåte

PAIBUNN: Start med å skjære opp smørblokkene i terninger, før du har smøret i bakebollen. Tilsett resten av ingrediensene til bunnen og start opp kjøkkenmaskinen med visp og visp godt i fem minutter. Eller du kan kna deigen godt i ca. syv minutter. Du trenger ikke å sette deigen i kjøleskapet før du trykker den ut i formen, men dersom du har knadd for hånd er det lurt å la den stå 15 min i kjøleskapet for at den blir lettere å jobbe med.


Hvordan trykke den ut i formene? Start med å trykke bunnflaten i formen. Pass på å trykke hardt rett ned og sørg for å få en jevn høyde på bunnflaten. Deretter legger du deig opp mot kanten og trykker hardt inn mot veggen, samtidig som du holder tommelen på formkanten for å stoppe deigen i å gå over kanten eller til ønsket høyde. Stikk så mange hull rett ned med en gaffel. Forsteik paibunnen på midterste rille i 10 minutter. Den er nå klar for å fylles opp.


FYLL: Varm opp vann og solbær i en kjele til solbærene har løst seg litt opp. Putt så alle ingrediensene sammen i en foodprosessor og kjør til en jevn fin blanding. Du kan også bruke en stavmikser. Hell så fyllet over i de(n) forstekte paiformen(e).


MARENGS: Pisk de tre ingrediensene sammen til den er helt stiv. Topp paien med marengsen etter eget ønske. Her er det helt enkelt brukt en spiseskje og med den dunket ned digge hauger marengs bortover formen(e).


Sett paien(e) på midterste rille og stek på 175 grader i 13-15 minutter. La den hvile og avkjøle seg før servering, slik at fyllet stivner. Perfekt tilbehør er en kule vaniljeis, eller en liten skål med vaniljesaus på siden. Dette er en pai med mye smak av sol og sommer!


Husk at du kan handle ferske og fryste solbær hos oss, du kan også sette deg opp på årsabonnement på solbær fra Nordbu-bær. Vel bekomme :)62 visninger0 kommentarer

Relaterte produkter

bottom of page