top of page
color print.jpg

Bærglede

En ung bærbondes verden og oppskrifter med masse bær

- Nordbu-bær, det handler om norske sprøytemiddelfrie tradisjonsbær for sunne mager og økt matglede.


Nordbu-bær tar deg med på en oppdagelsesreise mellom trender, tradisjon, myter og fakta om bær og mat. Velkommen til denne første oppskriften med bær mellom myter og fakta. For at vi ikke skal gå opp i liminga for raskt, tenkte jeg at det er lurt å starte med en av tidens gryende trend i matveien - #kollagen. Om du ikke er så nysgjerrig på å lese om myter og fakta, men har lyst til å ta lage noe godt og kanskje ta innersvingen på kollagentrenden, kan du skrolle rett ned til der hvor oppskriften om Barkake starter.


Barkake smaker som godteri, det er bare det at den er næringsrik og bygger kroppen

Vi kan lage retter med eksotiske frukter som bananer og mango, men ribes-bærene i hagen har mange glemt, eller ikke lært hvordan kan brukes. Det er litt tullete, for det er så mange flotte kvaliteter ved de ærverdige tradisjonsbærerne vi har her hjemme. Denne kaken er Kines egen oppskrift og favorittforslag til hvordan du kan ta innersvingen på en kommende trend ved å bruke tradisjonsbær.


Navnet kommer av en mix av #sportsbar" "bær-i-bar" og #bar i #kakeform. Et viktig poeng, er at det tar toppen 7 minutter av tiden din å lage barkaka. Også kan du ha den stående i kjøleskapet, som et ess i ermet, til du blir sulten, får dårlig tid, får besøk, før trening, eller skal ut å reise. Bare ta den frem og nyt. Kine er opptatt av at maten skal lages fra bunnen av, men det er også viktig at ikke alle måltider skal beslaglegge mye av tiden din hver dag.


Realiteten er at livet består av mange lag elleville jungler.

Det skal sies at den er formet av intuisjon basert på frustrasjon, særlig over betent helse. Etter å ha sett seg lei på å kjøpe dyre mellommåltidsbarer for å få nok kollagen, og lei av å ikke ha noe superenkelt sunt alternativ til bærbar og rask lavkarbomåltid, som kunne være en fullverdig energienhet ut på tur uten betennelsesfremmende tull, ble plutselig Barkaken bokstavelig talt mixet sammet i en fei. Siden har den vært en slager.


Positivt skifte i hvordan vi tenker om mat, forskning og helse

Vi bombarderes med myter og fakta om hva som er sunt å spise og hva som ikke er bra. Hylleplasseringer, priskriger, så vel som spirituelle og kulturelle aspekter, som filosofi, religion, relasjoner, egen og andres helse og teorier omkring ernæring, påvirker hvordan vi tenker og forbruker mat. Realiteten er at livet består av mange lag elleville jungler. Rett og slett et komplekst kaos. Ofte nok inntreffer kaoset kjøkkenet også. Men i kaoset lever mystikken og mulighetene. Nysgjerrigheten lyser opp og kreativiteten leder forbi.


Jeg kan melde om gledens fremtid, for vi har forstått noe essensielt. For folk som ønsket å starte å spise for å forebygge, bremse eller stanse sykdom, var spørsmålet "Hvilke mat bør jeg unngå?" Og dermed trekkes forskning som har data om at noen matvarer ikke er bra opp, og media spinner opp den ene nyhetssaken etter den andre om hvilke matvarer du skal unngå. Et bedre spørsmål ifølge Dr. William Li, forfatter av boken "Eat to beat disease", er å spørre "Hvilke mat kan jeg tilføre?" Og deretter "Hvor mye?, "Hvor ofte? " og "hvor mange?" Så, nå er det i gang... på den andre siden og gjennom samme mediakanaler, vil forskning med data om hvilke matvarer komme frem. Dette har vi sett gjerne vært den samme matvaren. Den som du ikke lengre kjøper, fordi den var dårlig, har nå blitt bra. Så hvordan kan dette skje? Vet ikke forskere hva de driver med? Noen er kjøpt og betalt, men likevel. Sånt et kaos... Hvorfor?


Et ideal for forskning, er at man skal komme frem til én sannhet. Men vi lærer nå fra banebrytende personalisert medisin, at hvert individ er forskjellig. Vi har alle vårt unike mikrobiom, genetikk og epigenetikk. Vi forbrenner mat ulikt og når vi spiser kombinasjoner av mat, produserer deres bioaktive sammensetning (dvs. tilgjengeligheten av stoffer i maten, som kroppen kan bruke), forskjellige effekter enn hva man skulle tro skulle skje, basert på den enkelte matvare. Det betyr, at selv når mange folk blir studert, kan vi ikke forutsi om du vil respondere til en type matvare på samme måte som det en venn av deg gjør.


Mens det kappløpes om å lage teknologi, som skal kunne gi deg og meg informasjon om hvordan det står til i med oss i dag, og om hva som skjedde i kroppen din da du spiste forskjellig, er et genuint godt tips til å finne ut om du tåler maten du spiser, er hvordan følelsen du har er før du legger deg. Er den god eller dårlig? Deretter spør deg selv om hvordan du føler du deg når du står opp om morgenen? Trøtt eller uthvilt. Du kan faktisk kjenne forskjell, og det er en treningssak, som alt annet.


Kollagen sies å være limet, som holder sammen kroppen

Trenden om å bruke kollagen har holdt på en stund i USA, og begynner nå å slå rot i Norge. Den har kommet inn via sport og kroppsbygging. Kollagen er bindevevet i omtrent alle strukturene i kroppen vår, som hår, muskler, hjerte, blodceller, lunger, blodårer, negler, hud, bein, lever og prostata. Kollagen er det største og mest rikholdige proteinet i kroppen vår og utgjør omtrent 65 prosent av proteinmengden. Kollagen er årsaken til at brukket bein regenereres og at sår helbredes. Omtrent syv prosent kollagen avtar hvert tiende år. I den prosessen avtar elastisiteten og tykkelsen i huden, muskler, sener og evne til å reparere vev*. Det er vel ingens ønske om å måtte gå opp i liminga mer enn nødvendig. Det er med andre ord lurt å gi litt oppmerksomhet til kollagen i hverdagen.


Myter om protein

Hørt at det er farlig med protein? Vel, spiser du for mye rødt kjøtt, altså muskelfibrene "biff", som jo gjerne er manges foretrukne valg når de er ute etter proteiner for å bygge kropp, får man i seg mye metioin og leucin. Det fører til at ensymet mTor er konstant høyt, hvilket fører til at kreftrisikoen går opp, blant annet fordi kroppen lager og lager nye celler uten å fokusere så mye på reparasjon og gjenbruk**. Kollagen kommer fra fisk eller dyrebein, som blir malt opp til et lett og anvendelig pulver. Det har jo vært mye fokus på at vi ikke skal kaste så mye mat, så det å ta ibruk mer av dyret vi slakter gir litt ekstra mening, eller hva? Det har vært svært harde kår opp gjennom tusenvis av år, så det er i grunn merkelig å ikke spise hele dyret, som kroppene våre biologisk sett har vært vant til å bruke.


Bære forsvar med bær

Bærene solbær, rips og stikkelsbær har lavt sukkernivå og er næringsrike frukter, ypperlig og spennende smaksinnslag i varme og kalde retter så vel som i varme og kalde drikker. De er søte, friske og smaksrike. De inneholder fordelaktige vitaminer, mineraler, fiber, antioksidanter og polyfenoler som magen din og kroppen din trenger for å holde blant annet immunsystemet, mikrobiomet, lymfesystemet og det glymfatiske systemet engasjert og i god stand.


Det er ekstra stas å ta frem ei kake, som du vet at ikke bare smaker godt, men kan gjøre deg godt!

Solbæra er ei veldig interessant bær, som det forskes mye på nå. Solbæras intense mørke farge reflekterer dens høye konsentrasjon av bioaktive stoffer som polyfenoler og store mengder c-vitamin, som beskytter mot frie radikaler og har betennelsesdempende effekt. Solbær, kan øke kroppens angiogeneseforsvar, som er dannelsen av nye blodårer ut fra eksisterende blodårer. Angiogenese er en av kroppens fem forsvarssystemer og den beskytter sirkulasjonssystemet vårt. Når du skader deg og blodårer kuttes, må nye dannes. På grunn av angiogenese, dannes det raskt mange tusen små nye blodårer for å sikre vev oksygen og næring.


Alle har vi noen feilproduserte celler i kroppen til enhver tid, og det skjer at kontrollceller - stamceller feilproduseres. Disse kreftcellene er farlige, og målet er å ta knekken på disse kontrollcellene. Det er foreløpig ingen medisin som gjøre dette, men det er flere matvarer der bioaktiviteten, blir studert for deres undertrykkende effekt på kreftstamceller. Solbær, er en av disse! Noen andre matvarer er eple, kaffe, mørk sjokolade, oregano og valnøtter. En stor studie i European Prospective Investigation into canser and nutrition, ble diet og helsemønster av 468,535 mennesker rundt om i Europeiske land undersøkt over tjue år for tilknytningen med kreft og andre kroniske sykdommer, inkuldert hjerte- og karsykdommer. En nøkkelkonklusjon var at bærspising ble knyttet til lavere kreftsrisiko. Folk som spiste 20 gram av hvilke som helst bær hver dag, hadde 22 prosent mindre sjanse for å utvikle lungekreft.*


Det er viktig å trekke frem at selv om bær har vist seg å være bra og bidra til at kroppens ulike forsvar fungerer godt, så er det ikke det samme som at å spise store mengder hver dag blir bedre. En ting alene, er ikke en mirakelkur og mye av en ting blir giftig. Sånn er det bare. Men, tenk så spennende at vi har slike glemte og gjemte perler i hager rundt om. Det er ekstra stas å ta frem ei kake, som du vet at ikke bare smaker godt, men kan gjøre deg godt!

.

Oppskrift på Barkake

Du trenger disse ingrediensene:

2,5 dl kollagen (Fra gressforet storfe, fåes på Life eller superstate.no)

2 ts xylitol, som er bjørkesukker (Påvirker ikke blodsukkeret og du kan faktisk pusse tennene dine med sukkeret hvis du går tom for tannkrem en dag.)

2,5 dl mandler (Du kan gjerne flekke mandlene da allergi-og betennelsesfremmende plantelektiner er i skallet. Velger du å gjøre det, tar det tid, men fordel vs. ulempe kommer an på hva du vil ha.)

1 pose cashewnøtter (Styr langt unna de med rapsolje og salt da varmebehandlet raps er svært ustabilt.)

25 ml MCT-olje (for påfyll av ketoner, som en 25 prosent mer kraftfull energikilde enn glukose. Se på kroppen din som en hybridbil, som har to kilder til energi. Din kropp går på glukose/sukker og ketoner/fett.)

250 g smør (Gjerne økologisk smør. Ikke margarin, fordi det er ustabilt plantefett som lett oksiderer.)

1 toppet ts ekte vanilje ( Det fine med ikke-varmebehandlet ekte vanlije, er at den har en smertelindrende effekt og booster dopamin og serotonin.)

3 håndfuller med en mix av fryste bær; solbær-, rips- og/eller stikkelsbær




Framgangsmåte

1. Varm opp så det meste av smørklumpen er flytende i en kjele (må ikke kokes), og mix sammen alt unntatt bærene i en blender til en jevn og fin røre. Hjelp gjerne mixeren med en stav.


2. Du trenger ikke å behandle kakeformen, bare fyll opp ønsket form. På bildet er det brukt en middels stor kakeform, som er på 23 cm i diameter. Strø bærene over og trykk og mix de inn i deigen.


3. Sett den så rett inn i kjøleskap. Nytes etter den har stivnet litt. For best resultat kan du la den stå å avkjøles i ca. en time. Eller du kan legge Barkaka i fryseren hvis du ønsker å spise den tidligere. Da tar det ca. 10-12 min.


Det var det! Mye tekst, men helt enkelt, kjapt, trendy og næringsrikt. Med Nordbu-bær sin oppskrift på Barkake, er du klar for å henge litt bedre sammen i tiden som kommer. Vel bekomme!





Anbefalte kilder for videre lesning og inspirasjon:


45 visninger0 kommentarer

Velkommen til Kristins kjøkken med "bære" godt!


Nordbu-bær har gleden av å presentere Kristin fra Venabygd #Kristinkvitrud. Hun er ei morsom, vennlig og varm dame. I tillegg har hun superkrefter, som kommer til syne på kjøkkenet. Kristin lager og baker hva den enn skal være. Kristin kommer til å hente frem igjen gamle gode bakster. Utover hele høsten skal vi få se de deiligste oppskrifter inspirert av og i tradisjon med våre tipp-, olde- og bestemødre.


Folk kjøper bær som aldri før! Det er flott, sunt og godt, men dessverre er det meste import. Mange i dag har aldri bakt eller kokkelert med ribes; solbær, rips og stikkelsbær, som vi har her hjemme. Ribes-smakene og kunnskapen om Nordens frukter og bruk, er stykkevis og delt. Men her skal gammel kunnskap, og smaken av tradisjonsbærene hentes frem. Gjør deg klar for økt matglede. I denne første oppskriften, skal det gjøres stas på solbæra med den norske tradisjonskaka, nummer én, nemlig Fyrstekake!


Bestemors fyrstekake med solbær

Denne oppskriften er superenkel på flere måter. Det er få ingredienser, du trenger lite utstyr da alt blandes sammen i en bolle – med hendene!



Du trenger:

250 gram hvetemel

125 gram romtemperert smør, i biter

125 gram sukker

1,5 ts bakepulver

1 egg

(+ Bestemors lure triks, en melkeskvett!)


Fyll:

300 gram solbær

4 ss sukker


Til servering:

Fyldig rømme, slik som rørosrømmen.


Fremgangsmåte:

Begynn med å smuldre hvetemel, bakepulver og smør sammen i en bolle. Sørg for at alt blandes godt sammen. Tilsett sukkeret og bland inn. Gjør til slutt det samme med egget. Kna alt sammen til en fast deig. Juster med mer mel underveis, hvis deigen er for løs. Et triks bestemor lærte meg, var å tilsette en melkeskvett på slutten for å binde alt litt bedre sammen. Prøv deg fram, men tenk kanskje ca. fire spiseskjeer melk.

Et triks bestemor lærte meg, var å tilsette en melkeskvett på slutten for å binde alt litt bedre sammen.

Ta 2/3 av deigen og klem den ut i en smurt springform, med bakepapir i bunn. Her er det litt smak og behag hvor høy du vil ha kaken, men jeg brukte en 25 cm springform. Klem deigen utover formen og litt oppover kantene. Prøv å få den jevnest mulig.


Ha deretter på solbærfyllet. Det lagde jeg ved å mose ca. 300 g solbær med en stavmikser, som jeg smakte til med sukker. Jeg tror jeg endte opp med ca. 4 ss sukker.


Dersom du ikke har solbær, eller ikke er noe glad i det, kan du prøve deg frem med bærene du liker. Du kan røre selv, eller bruke ferdig syltetøy. Bestemor pleier å bruke tyttebærsyltetøy eller bringebærsyltetøy. Det er kjempegodt! Epler eller rabarbra kan også være spennende alternativer. Du kan også bytte ut bærene med standard mandelfyll, eller kanskje pistasjnøtter? Her er det uendelig med muligheter!


Den siste 1/3 av deigen kjevler du ut i ca. 2-3 mm tykkelse og skjærer i strimler på ca. 1-1,5 cm som du legger over kaken i et gittermønster. Bruk et pizzahjul eller bakkelsspore. Prøv å klem remsene litt fast i kantene. Legg også gjerne en remse med deig rundt kanten for en penere finish.


Pensle kaken med egg, før du steker kaken på nederste på 180 grader i ca. 40 minutter. Sjekk kaken underveis. Den skal være litt gyllen og slippe kanten litt. Det er en liten kunst å få den akkurat passe stekt, så den verken er for bløt eller for tørr.

Sjekk kaken underveis. Den skal være litt gyllen og slippe kanten litt.

Avkjøl kaken i formen, før du har den på et egnet fat. Server gjerne med en rømmeklatt. Kaken holder seg fint et par dager i kjøleskap. Den er også super å fryse!


Stor takk rettes til Kristins bestemor, for lånet av oppskrift på fyrstekaka!

Hvis du liker det du ser og leser, gi Kristin en tommel opp, kommenter gjerne og sjekk ut #Kristinkvitrud for mer. Vel bekomme!

1 167 visninger0 kommentarer

Oppdatert: 22. aug. 2020

Hei

Velkommen skal du være til dette første innlegget i Bærglede, som skal bli en bærbar og brukbar samling av oppskrifter med bærsmaker basert på norske tradisjonsbær. Det skal handle om en av naturens deiligste sider og samlingspunkt, nemlig naturperlene; solbær, rips og stikkelsbær. Dette er en matblogg du leser for å få gode gamle og nye oppskrifter med ribes-smaker.


Underveis i oppskriftene vil du finne fortellinger og informative begrunnelser om hvorfor de ulike ingrediensene er brukt. Der andre sier at det er bra eller dårlig, vil jeg dykke dypere, langt dypere. Ingredienser, myter og fakta vil definitivt havne under lupen her i Bærglede. Jeg kan love deg at noen matvarer får fyken, mens andre får fin hylleplass. Det er fordi du skal få en oppgradert kjøkkenopplevelse, friskere mage, sunnere hjerne og økt matglede.


Ta et minutt, lukk øynene, og tenk på en gang du plukket bær. Hvordan føles det?

Visste du at det er lurt å begrense bærspisingen til ettermiddagen, at bær har en nevneverdig betennelsesdempende effekt og ante du at det er et hav av "fake berries" der ute? Effektene av 25 gram bær hver dag i seks måneder, er fantastisk. Nysgjerrig på hvordan, hvorfor og hva det kan være? Dette og mere til får du vite ved å slå følge med Bærglede.


Barnets drøm

Det er som en drøm å ha vokst opp på gård, fordi der kunne du som liten dra på oppdagelsestur i bærhagen, i skog og mark like rundt huset. Muligens tror jeg det er enda mer spennende i dag. Det er så vibrerende og levende der ute. Enormt mye underlig skjer over bakken og under bakken. Det er fult kaos, men samtidig så rolig, fritt og avslappende. 


Tenk å bare gå rett ut i et hav av fornøyde bærbusker, frigi tanker og i plukkepauser se på hummla som suser, kjenne solas varme stråler og lytte til lett bris i tretoppene. På kveldene etter en bærplukkerdag, holder det bare å lukke øynene så ser du naturens deilige side. Nesten som en film, kan du se frodiggrønne blader og bær danse over netthinnen.


Hverdagene våre preges av kaos, men midt i kaoset fins alltid det fantastiske, nysgjerrige og glade barnet. Ivrig etter å dra på oppdagelsestur. Med kraftfulle tradisjonsbær så rik på smak, historie, natur og næring, håper jeg på å få frem det drømmende og lekende barnet i deg.


Jeg drømmer om den dagen da bærteigene på gården er utviklet, og til at det er full fart i gards- og produksjonskjøkken. En dag skal porten til selvplukkområde åpnes, for den som ønsker å drømme seg litt bort i hverdagen. Fargerike bær og bærhager byr på de herligste smaker og stemning. Ja det er så vidundelig stas når det er sesong, at det bare må deles med flere!

Rød rips i hagen.
Barnet drømmer om rød rips i hagen.

Nordbu-bær etablert i 2020

Norske bær begynner å bli populære, men det er mangelvare. Det er i dag svimlende lav bærproduksjon i Norge og vi importerer det meste av bærene vi ser i butikk og til ferskkonsum. Bær er som vi vet rik på antioksidanter og inneholder en rekke helsebringende stoffer godt for mage og hjerne. Det foregår en satsing nå på økt produksjon og forbruk av norsk grønn matproduksjon i Midt-Gudbrandsdalen. Vi på Nordbu, har jo muligheten til å bidra, dyrke og skape noe godt. Det er for oss veldig meningsfylt å være med på å møte den voksende etterspørselen av bærekraftige grønne lokale matvarer. Derfor etablerte vi Nordbu-bær sommeren 2020.


Mange sliter psykisk og fysisk, spiser og sover dårlig, men vi har så uendelig mye godt, og det er lett å bli inspirert av bær!

Med på laget har vi Innovasjon Norge. Det betyr mye og jeg føler meg veldig takknemmlig over at de hadde lyst og mulighet til å være med på et slikt bærutviklingsprosjekt. Det er jo så mye interessant og verdifullt omkring de ærverdige og tidløse kvalitetene ved norske tradisjonsbær. Spesielt nå i immun-betente tider, tror jeg vi det lurt å hente frem igjen ribesbær, fordi det er godt for både immunsystemet og sjela. Her i Bærglede, vil du også få innblikk i hvordan det går med utviklingen av Nordbu-bær. Det er ikke "bære" lettvindt å jobbe med naturen, så det blir nok noen nedturer og oppturer. Vi får håpe på litt flaks, sånn inniblant. Det kan jo fort gå bra også!


Vi gleder oss til kommende sesonger. Det skal handle masse om norske tradisjonsbær uten sprøytemidler for friske mager, sunnere hjerner og økt matglede.


På nesten magisk vis har bærbuskene solbær, rød rips og stikkelsbær overlevd generasjoner av mennesker på den gamle Nordbugården.

Bli inspirert Mange syns det er tung og krevende tid med isolasjon, nye smittebølger, forholdsregler, jobbusikkerhet, familie og venner er kanskje både for tett på og for langt unna... Det er mange som sliter psykisk og fysisk, spiser og sover dårlig, men vi har så uendelig mye godt, og det er lett å bli inspirert av bær! Det er så utrolig viktig å ikke tape det du har, fordi du har mistet noe. Ta et minutt, lukk øynene, og tenk på en gang du plukket bær. Hvordan føles det?


Fotograf Anne M. Steine FoTobben as
Bær og inspirasjon i en kopp. Fotograf Anne M. Steine FoTobben as

Det er mye historie, kultur, natur og energi i hvert eneste bær. På nesten magisk vis har bærbuskene stikkelsbær, rød rips og stikkelsbær overlevd generasjoner av mennesker på den gamle Nordbugården. Her har du som bærbusk måttet omstille deg enormt etter alle de nye typer av menneskeskapte omgivelser. I flere tiår stelles du i en flott hage, i løpet av et annet tiår blir du glemt og fiendtlig ugress smyger seg innpå. Plutselig blir du meiet halvt ned av en generasjon mennesker, som tenker at her blir det fint med en stor bygning. Byggningen bygges sånn halvt oppå deg. Men etter mange nye tiår har bygget råtnet bort, gårdens hage som du en gang var en ekslusiv del av, er nå flyttet lenger unna. Du står så igjen som en av de som ikke fikk bli med på flyttelasset. Noen av bærbuskene som var rundt deg, fikk et nytt hjem og velment stell i ny hage. Mens nå står du noe naken, ubeskyttet og alene ute på et jorde. Værbitt og furet, får du selskap av beitende, noe trampende drøvtyggere, og andre små og store ville dyr. Men kanskje er det egentlig ikke så ille? Du er jo en busk.


Robust og tilpasningsdyktig, som disse ribes-bærbuskene er, så har de funnet måter å trives og vokse på. Det er inspirerende! Jeg tror dette kan overføres til oss også i denne tiden vi står i. Vi kommer til å bli mer robuste, oppdage nye kreative sider, finne måter å trives på og bygge relasjoner med andre, fordi vi er mennesker.


Slå følge med ekte bær

Jeg er gald i folk og mat, og så klart føler jeg sterkt på ansvaret og ønske om å forvalte jorda på en bærekraftig måte. Jeg vil gjøre mitt beste for å legge til rette for en ansvarlig bærproduksjon og gjøre det lett for dere å opprettholde et lett, grønt og ansvarlig forbruk. Om det blir produksjon av alle de tre tradisjonsbærene i ribesfamilien; solbær, rips og stikkelsbær, det gjenstår å se. 


Håper dere vil gi meg tilbakemeldinger på hva dere ønsker mer av underveis. Vi er jo nyetablerte, mye skal læres og det betyr en del å få tilbakemeldinger. Så husk at hvis du liker det du leser, smaker og kjøper, vit at jeg har lagt ned masse energi, tid og blir veldig glad for en anbefaling og tommel opp både her og på Instagram #Nordbugaard


Hyggelig at du leste deg helt hit, velkommen til Bærglede, og til å slå følge med utviklingen av Nordbu-bær.

14 visninger0 kommentarer

Relaterte produkter

bottom of page