top of page
color print.jpg

Bærglede

En ung bærbondes verden og oppskrifter med masse bær

Hvordan lifehacke seg mer solstråler, når sola har dratt for vinteren? Kjenner du på at de ikke blir nok sol i hverdagen og at dagene blir kortere og mørkere? Vi nordboere vet at humøret og energien blir påvirket. Høstens- og vinterens mørkedager kan rett og slett kan bli litt tunge, men jommen... så har vi da noen reale ess i ermet også. Dette innlegget i Kristins Kjøkken, handler rett og slett om et gammelt tradisjonelt lifehack, som henter frem både kos og solstråler!


Mens Kristin tryller frem sol på kjøkkenet, vil jeg benytte sjansen til å dele et dikt, som Nordbu-bær har fått laget til ære for solbæra. Ja, vi er så veldig glade i solbæra, for den er proppfull av næring, som vi her i nord har nyttet og styrket oss på siden 1600-tallet. Vi har tradisjoner om å safte og sylte solbær for å ha gjennom mørketiden, og nå har også moderne forskning fått ferten av solbær. Flere små og store internasjonale kliniske studier, trekker frem solbæra som en real immunsystembooster!! Visste du at solbær har mer c-vitamin enn appelsin? Hent frem en stor pakke med nedfryste solbær da vel, så kan den tine seg bakeklar imens du leser solbæras eget lille dikt.

- Diktet av Anonym


Bakt ostekake med "solstråler"

Ostekake er aldri feil, men den blir ekstra frisk og god med masse bær i! Denne kaken inneholder faktisk et halvt kilo solbær! Og du kan bruke både ferske og fryste bær, avhengig av hva du tar tilgjengelig. Kaken passer like godt til en varm sommerkveld som en kald høstkveld, sammen med en kopp kaffe eller et glass rødvin. I tillegg til å være supergod, krever også kaken veldig lite av utstyr. Den er i tillegg rask å blande sammen, du må bare ha litt tålmodighet med stekingen. Lag den gjerne kvelden i forveien.


Alle forsynte seg to ganger

Ingredienser:

300 g søt havrekjeks (f.eks. 1 pk Bixit)

50 g brunt sukker

0,5 ts kanel

0,5 ts ingefær

100 g smør

Fyll:

750 g kremost naturell (ikke lettvariant)

135 g sukker

3 store egg

1 ts vaniljeessens

3 dl kremfløte

Ca. 500 g solbær


Pynt:

Ca. 1,5 dl crème fraiche eller seterrømme

Melis

Vaniljesukker


Fremgangsmåte

Start med å knuse kjeksen. Du kan bruke en food prosessor eller ha kjeksene i en dobbel pose (i tilfelle den innerste revner) og slå/kna de med et kjevle til de er godt knuste. Tilsett brunt sukker og krydder. Smelt smøret og bland alt sammen. Trykk massen ned i bunnen av en rund form (ca. 24 cm i diameter, avhengig av hvor høy du vil ha kaken. Jeg har her brukt 25 cm) med bakepapir i bunnen.


Bruk en ballongvisp til å piske sammen kremost, sukker og egg til en klumpfri og jevn røre. Bland i vaniljeessens og kremfløte. Tilsett solbærene til slutt. Du kan bruke både ferske og fryste. Dersom du bruker fryste bær, bør disse tine litt før du har de i røra.


Hell blandingen over kjeksbunnen og stek kaken midt i ovnen i 1 time på 170 grader. Kaka kan ese litt opp under steking. Den kan også sprekke opp litt på slutten. Skru så av varmen og la kaka stå i ovnen til ovnen er kald. Sett deretter kaken i kjøleskap, helst over natten. Dette for at den skal stivne i konsistensen, som gjør det lettere å ta den ut av formen.


Løsne kaken fra formen. Prøv å fjerne bakepapiret dersom det er mulig. Sett kaken på ønsket fat. Bland crème fraiche/rømme med melis og litt vaniljesukker. Smak deg fram. Jeg brukte ca. 3 ss melis og 1 ts vaniljesukker. Bre over toppen av kaken. Dette vil også skjule eventuelle sprekker som oppstod under steking.

Denne kaken inneholder faktisk et halvt kilo solbær!

Kaka ble borte

Kaken ble servert på en jentekveld og fikk gode tilbakemeldinger av alle som spiste den. Alle forsynte seg to ganger. Den er også like god dagen etter, så dette er en kake som garantert blir spist opp!


Så kult med et velsmakende lifehack, og sjekk den blanke glasurkremen og så mye bær inni. Skikkelig spennende kake! Det er så absolutt tid for å hente frem buntede solstråler, nå som mørketiden er her.

Hvis du liker det du ser og leser, gi Kristin en tommel opp, kommenter gjerne og sjekk ut #Kristinkvitrud for mer. Vel bekomme!

154 visninger0 kommentarer

Stikkelsbær er en sjelden og delikat vare. Så når du først kommer over muligheten til å lage noe med stikkelsbær, så er det nesten litt høytid. Visste du at gamlesorten stikkelsbær er ypperlig til saft-og vinlaging? Stikkelsbær kan brukes til syltetøy, grøt, kompott og pai for å nevne noe. Kilder fra 1800-tallet forteller at stikkelsbær er svært gunstig for vordende mødre. Bær, blader og rot på stikkelsbærbusken har vært brukt som appetittvekker, og til å stimulere fordøyelsen.


Dessverre er det ikke så mange som bruker stikkelsbær i dag. Mye skyldes "stikkelsbærdreperen", selveste mjøldoggsoppen, som kom på 1900-tallet. Den tok nærmest drepen på samtlige busker her til lands. Dessuten har stikkelsbærbuskene kraftige torner, som kan lage et par smertefulle opplevelser under plukkingen. Stikkelsbær er også vanskelig å formere med stiklinger enn rips og solbær. Men apropos høytid... Kristin har vært på kjøkkenet igjen og man skulle tro det brygget opp til fest. Skynd deg, det står noe skikkelig godt til deg der borte!


Stikkelsbæroppdagelsen!

Stikkelsbær er en bærtype jeg ikke tror jeg har spist siden tidlig barndom, og minnes de som ganske sure. De har derfor gått litt i glemmeboka for min del. Dette er likevel et bær som fortjener å bli gjenoppdaget! Siden stikkelsbær i seg selv kan være ganske surt, egner de seg godt som syltetøy eller i kaker med en del sukker i. De kan være godt tilbehør til for eksempel Pavlova eller Panna Cotta. Eller hvorfor ikke prøve det i en variant av tilslørte bondepiker? Syltetøyet passer også til ulike typer gjærbakst eller på mørlefse. Men min favoritt er kanskje syltetøy på vafler, sammen med rømme. Det er en knallgod kombinasjon!


Denne gangen ble stikkelsbærsyltetøy servert som tilbehør til tradisjonsbaksten «Tjukksnipper».

Tjukksnipp, som også kan kalles surmelkssnipp, trysilsnipp, edvartsnipp eller putesnipp, er egentlig en type julebakst. Spør du meg passer tjukksnipper godt til kaffe- eller tekoppen året rundt! De er raske og enkle å lage, holder seg fint flere dager innpakket i plast på kjøkkenbenken, eller de kan fryses. De er også supre å ta med seg på tur! Så hvorfor ikke bare lage en stor porsjon mens man er i gang? Av denne oppskriften fikk jeg 72 snipper i litt varierende størrelse, så det er en stor oppskrift. Du kan selvfølgelig halvere den hvis du vil.



Det er ikke noe problem å bruke de gode gamle armmusklene her siden deigen ikke trenger like mye elting som en gjærdeig.

Ingredienser:

200 g smør

5 dl surmelk

400 g sukker

2 ss hornsalt

1 ss vaniljesukker

0,5 ts kardemomme

Ca. 900 g hvetemel

Sukker og kanel


Fremgangsmåte

Smelt smør og la det avkjøles. Bland sammen surmelk og sukker. Tilsett smør, hornsalt, vaniljesukker og kardemomme, og til slutt hvetemelet. Rør det sammen med en god sleiv. Du kan også bruke en kjøkkenmaskin med deigkrok, men det er ikke noe problem å bruke de gode gamle armmusklene her siden deigen ikke trenger like mye elting som en gjærdeig. Ettersom deigen blir fastere kan det være greit å bruke hendene. Deigen skal være fast nok til at den kan kjevles ut. Tilpass melmengden til passende konsistens.


Strø litt mel på kjøkkenbenken og kjevle ut deigen med en gang til en leiv som er 0,5-1 cm tykk, alt ettersom hvor tykk du vil ha snippene. Skjær leiven på skrå slik at du får snipper, og legg på bakepapirkledde stekeplater. Det gjør ikke noe om de ikke ser like ut i formen eller har samme størrelse. Det er litt av sjarmen med tradisjonsbakst! Snippene eser en del under steking, så la det være god plass mellom dem på brettet. Bland sammen sukker og kanel og strø over. Stek snippene midt i ovnen på 225 grader i ca. 8 minutter, avhengig av størrelsen på snippene. De skal bli lys gylne. Avkjøl på rist.


Spør du meg passer tjukksnipper godt til kaffe- eller tekoppen året rundt... De er også supre å ta med seg på tur!

Tjukksnippene ble her servert med stikkelsbærsyltetøy, men jeg synes egentlig de er søte nok i seg selv. Stikkelsbærsyltetøyet er også ganske søtt, så da vil jeg anbefale å balansere det ut med litt rømme eller kesam til.


Stikkelsbærsyltetøy:

Ca. 300 g grønne stikkelsbær, vaska og rensa

Ca. 1 dl sukker

(Litt ekte vaniljepulver)


Fremgangsmåte

Ha bærene i en kjele. Mos de gjerne litt med en potetmoser eller liknende før du lar de koke i ca. 10 minutter, eller til de er gjennomkokt. Rør om av og til. Tilsett deretter sukkeret og la det koke opp på nytt. Sukkeret skal løses helt opp. Det er også godt å tilsette til ekte vaniljepulver til syltetøyet. Smak deg frem med sukker og vaniljepulver. Ha deretter syltetøyet på rene glass. Fyll det helt opp, så minst mulig luft får plass i glasset, og ha på lokket. La syltetøyet avkjøles. Syltetøyet holder seg noen dager i kjøleskap, eller det kan fryses.


Wow og namm! Hvis du liker det du ser og leser, gi Kristin en tommel opp, kommenter gjerne og sjekk ut #Kristinkvitrud for mer. Vel bekomme!

234 visninger0 kommentarer

Tro det eller ei, rips i smuldrepai sammen med vanilje er en deilig kombinasjon. Det er kanskje flere som har lurt på hva de skal gjøre med ripsen, for den er som oftest en smule syrlig... År etter år når ripsen modnes og det er tid for å smake, får jeg høre fortellinger om at bestefar og onklene mine kunne sitte å gapflire av hverandre, for svetten spratt ut og rant nedover panna av den syrlige ripsen. Rødere og rødere ble visst ansiktene, men rips og vaniljesaus, joda, det skulle de spise, uansett hvor "j****g"-surt det var. Men, nå kan du sette på kaffen og puste ut, for Kristin deler enda en familieklassiker og viser hvordan rips kan brukes uten at smaken drar seg langt bort til ørefliken!


Smuldrepai med hjemmelaget vaniljesaus

Denne oppskriften er en type smuldrepai, og har fått navnet «Tonepai» etter tanten min, som jeg har fått oppskriften fra. Den er superenkel, og supergod! Den passer både som en dessert, som kos til kaffen en sen høstkveld, eller bare fordi du har lyst på noe godt. Denne er også fin å lage hvis du er på hytta og du ikke har mye utstyr tilgjengelig.


Tone lager denne i en avlang ildfast form, men i denne oppskriften har jeg redusert mengden på ingrediensene og brukt en paiform, ca. 24 cm i diameter.


Paien smaker best hvis den serveres varm. Den kan spises sånn som den er, men smaker ekstra godt med for eksempel vaniljesaus.

Ingredienser:

Ca. 300 g rips

Ca. 2 ss sukker

225 g smør

2,25 dl sukker

2,25 dl hvetemel

4,5 dl havregryn


Fremgangsmåte

Legg ripsene i paiforma. Du trenger ikke smøre formen. Du kan bruke både ferske, tinte eller frosne bær! Her har jeg brukt rips, men du kan bruke de bærene eller fruktene du vil. Bruk det du liker, kanskje en blanding? Siden ripsene kan være litt sure, strødde jeg et par ss sukker over bærene før jeg bredde røra over.


For å lage «røren» smelter du smør i en stor bolle/kjele i mikroen eller på ovnen. Rør sukker, mel og havregryn i det smeltede smøret. Bre/strø røra over bærene og stek på 200 grader i 30-45 min.

Tips: Prøv å erstatte litt av havregrynene med hakkede nøtter.

Tonepaien er også fin å lage hvis du er på hytta og du ikke har mye utstyr tilgjengelig.

Paien smaker best hvis den serveres varm. Den kan spises sånn som den er, men smaker ekstra godt med for eksempel vaniljesaus. Her har jeg brukt hjemmelaget vaniljesaus. Du kan også bruke ferdigkjøpt saus, eller kanskje vaniljekesam eller vaniljeis?


Vaniljesaus:

3 dl kremfløte

3 eggeplommer

0,66 dl sukker

0,66 ts ekte vaniljepulver


Fremgangsmåte

Ha kremfløte og vaniljepulver i en kjele, og gi det et oppkok. Du kan også bruke helmelk eller en blanding av melk og fløte. Jeg liker vaniljesausen tykk, så jeg har bare brukt fløte. Pisk eggeplommer og sukker til luftig eggedosis. Dette tar 3-4 minutter. Bland den varme fløten i eggedosisen. Ha alt tilbake i kjelen, og varm forsiktig opp under omrøring til blandingen tykner. Det er viktig at den ikke begynner å koke. Da skiller den seg. Hvis du har et termometer, skal blandingen bli ca. 75 grader. Ta kjelen av platen og avkjøl litt før du heller den i en mugge. La sausen avkjøle i kjøleskap.


Tips: Ikke kast eggehvitene som du får til overs. De tåler fint å stå et par dager i kjøleskap. De kan også fryses! Eggehvitene kan for eksempel bli til marengs, eller kanskje en nøttebunn du kan slenge i fryseren. Nøttebunnen kan enkelt pyntes med pisket krem og friske bær.


Pai, rips og vanilje er rett og slett som skapt for hverandre. Stor takk til Tone, tanta til Kristin, for inspirasjonen! Hvis du liker det du ser og leser, gi Kristin en tommel opp, kommenter gjerne og sjekk ut #Kristinkvitrud for mer. Vel bekomme!

191 visninger0 kommentarer

Relaterte produkter

bottom of page