Om oss
Lokale bærprodukter, bjørkeved og stabbursovernatting




Om Nordbugården

Nordbu har en innholdsrik historie. I eldre historisk tid var gården en storgård av kongsart. Ja, det er til og med gjort interessante funn fra vikingtid. Det finnes skriftlige kilder av Nordbugården tilbake til 1473, nedtegnet av biskop Olav Engelbrektson. Nordbugården har gått fra erkebispegods innunder Erik Valkendorf på 1500-tallet til kongens gård i 1668. Fra nyere historie har gården vært opphav til Jehans Nordbu, som med sin familie var den første Gudbrandsdølen til å utvandre til Amerika i 1832. Dagens Nordbu er som de fleste gårder med tiden, blitt delt opp. Tredje generasjon holder til på Nordbu Systuggu (det sørlige bolighuset), mens fjerde generasjon holder på å slå følge.


Om Nordbu-bær
På Nordbugården skal det bli produksjon av alle de tre tradisjonsbærene solbær, rips og stikkelsbær!
Kine Ariela, sier at det er som en drøm å ha vokst opp på gård, fordi der kunne du som liten dra på oppdagelsestur i bærhagen, i skog og mark like rundt huset. Muligens er det enda mer spennende i dag! Nå drømmer hun om dagen da bærteigene er utviklet, til at det er full fart i gards- og produksjonskjøkken med utsalg , og til at hun kan åpne porten til selvplukkområde hvor den som ønsker kan gå rett ut et hav av fornøyde bærbusker. Uansett alder så er det den fantastiske nysgjerrige og glade barnefølelsen som skal vekkes og deles med flere.
«Det er fantastisk spennende å starte opp med bærproduksjon basert på gårdens ærverdige bærbusker. Det skal handle om økologiske, norske tradisjonsbær for friske mager og økt matglede!»
Kine Ariela Egseth / Odelsjente på Nordbu
Det er i dag svimlende lav bærproduksjon i Norge og vi importerer det meste av bærene vi ser i butikk og til ferskkonsum. Dette vil vi på gården Nordbu gjøre noe med, og vi vil møte den voksende etterspørselen av bærekraftige lokale matvarer.
Vi bombarderes med myter og fakta om hva som er sunt å spise og hva som ikke er bra. Det som er sikkert er at bær er er rik på antioksidanter og inneholder en rekke helsebringende stoffer godt for mage og hjerne.
I bloggen "Bærglede" vil du få innblikk i hvordan det går med utviklingen av Nordbu-bær. På nettsiden vil du finne oppskrifter om hvordan bruke de deilige og fargerike tradisjonsbærene rips, solbær og stikkelsbær.
Nordbu-bær, etablert sommeren 2020, skal drive bærekraftig bærproduksjon av norske tradisjonsbær for å verne om kulturplantearven og tilby interessant og næringsrikt valg i matveien, samt stimulere til matglede. Bærene tilbyr et nytt valg til de vanlige «hverdagsbærene» jordbær, bringebær, blåbær og «festbærene» multe. Vi henter frem ribes-smakene. Vi gleder oss til i sesongene fremover.
Det vil være begrenset opplag nå i de første kommende sesongen. Fortvil ikke, vi utvider og gleder oss til kommende sesonger. Vi utvikler også bærfeltene på etterspørsel fra seriøse kunder.
- "Lag noe mat, la oss spise. Vi må ikke kaste bort tiden." , sa den Oppvåknede.


Om 1800-talls stabbur med matklokke
Gårdsklokker har i århundrer vært i bruk i klokketårn på stabbur og driftsbygninger for å markere arbeidsdagens ulike faser. Sensommeren 2018 sto det til gårdsbryllup og klokka kimte inn til både vielse på stabburstrappa og samlet familie og venner til bryllupsmiddag i låven. Da hadde det gått et par mannsaldre siden matklokka på Nordbu sist hadde ringt inn folk til måltid.
I Venabygda 17.mai 2020 kl. 12:00, svingte klokka igjen, og denne gangen kimte det fra gårder både nært og fjernt. Det var en flott markering som symboliserte samhold i en tid med pandemi og isolasjon.
Klokkens lydbølger bærer langt, helt inn til Nordbu-bærs logo. Bærene fra Nordbu-bær er formet i "V"-form, som representer stedet Venabygda og matklokka i senter symboliserer det å samles, samles sammen til et deilig måltid.