top of page

Velkommen til Bærglede og drømmen om Nordbu-bær

Oppdatert: 22. aug. 2020

Hei

Velkommen skal du være til dette første innlegget i Bærglede, som skal bli en bærbar og brukbar samling av oppskrifter med bærsmaker basert på norske tradisjonsbær. Det skal handle om en av naturens deiligste sider og samlingspunkt, nemlig naturperlene; solbær, rips og stikkelsbær. Dette er en matblogg du leser for å få gode gamle og nye oppskrifter med ribes-smaker.


Underveis i oppskriftene vil du finne fortellinger og informative begrunnelser om hvorfor de ulike ingrediensene er brukt. Der andre sier at det er bra eller dårlig, vil jeg dykke dypere, langt dypere. Ingredienser, myter og fakta vil definitivt havne under lupen her i Bærglede. Jeg kan love deg at noen matvarer får fyken, mens andre får fin hylleplass. Det er fordi du skal få en oppgradert kjøkkenopplevelse, friskere mage, sunnere hjerne og økt matglede.


Ta et minutt, lukk øynene, og tenk på en gang du plukket bær. Hvordan føles det?

Visste du at det er lurt å begrense bærspisingen til ettermiddagen, at bær har en nevneverdig betennelsesdempende effekt og ante du at det er et hav av "fake berries" der ute? Effektene av 25 gram bær hver dag i seks måneder, er fantastisk. Nysgjerrig på hvordan, hvorfor og hva det kan være? Dette og mere til får du vite ved å slå følge med Bærglede.


Barnets drøm

Det er som en drøm å ha vokst opp på gård, fordi der kunne du som liten dra på oppdagelsestur i bærhagen, i skog og mark like rundt huset. Muligens tror jeg det er enda mer spennende i dag. Det er så vibrerende og levende der ute. Enormt mye underlig skjer over bakken og under bakken. Det er fult kaos, men samtidig så rolig, fritt og avslappende. 


Tenk å bare gå rett ut i et hav av fornøyde bærbusker, frigi tanker og i plukkepauser se på hummla som suser, kjenne solas varme stråler og lytte til lett bris i tretoppene. På kveldene etter en bærplukkerdag, holder det bare å lukke øynene så ser du naturens deilige side. Nesten som en film, kan du se frodiggrønne blader og bær danse over netthinnen.


Hverdagene våre preges av kaos, men midt i kaoset fins alltid det fantastiske, nysgjerrige og glade barnet. Ivrig etter å dra på oppdagelsestur. Med kraftfulle tradisjonsbær så rik på smak, historie, natur og næring, håper jeg på å få frem det drømmende og lekende barnet i deg.


Jeg drømmer om den dagen da bærteigene på gården er utviklet, og til at det er full fart i gards- og produksjonskjøkken. En dag skal porten til selvplukkområde åpnes, for den som ønsker å drømme seg litt bort i hverdagen. Fargerike bær og bærhager byr på de herligste smaker og stemning. Ja det er så vidundelig stas når det er sesong, at det bare må deles med flere!

Rød rips i hagen.
Barnet drømmer om rød rips i hagen.

Nordbu-bær etablert i 2020

Norske bær begynner å bli populære, men det er mangelvare. Det er i dag svimlende lav bærproduksjon i Norge og vi importerer det meste av bærene vi ser i butikk og til ferskkonsum. Bær er som vi vet rik på antioksidanter og inneholder en rekke helsebringende stoffer godt for mage og hjerne. Det foregår en satsing nå på økt produksjon og forbruk av norsk grønn matproduksjon i Midt-Gudbrandsdalen. Vi på Nordbu, har jo muligheten til å bidra, dyrke og skape noe godt. Det er for oss veldig meningsfylt å være med på å møte den voksende etterspørselen av bærekraftige grønne lokale matvarer. Derfor etablerte vi Nordbu-bær sommeren 2020.


Mange sliter psykisk og fysisk, spiser og sover dårlig, men vi har så uendelig mye godt, og det er lett å bli inspirert av bær!

Med på laget har vi Innovasjon Norge. Det betyr mye og jeg føler meg veldig takknemmlig over at de hadde lyst og mulighet til å være med på et slikt bærutviklingsprosjekt. Det er jo så mye interessant og verdifullt omkring de ærverdige og tidløse kvalitetene ved norske tradisjonsbær. Spesielt nå i immun-betente tider, tror jeg vi det lurt å hente frem igjen ribesbær, fordi det er godt for både immunsystemet og sjela. Her i Bærglede, vil du også få innblikk i hvordan det går med utviklingen av Nordbu-bær. Det er ikke "bære" lettvindt å jobbe med naturen, så det blir nok noen nedturer og oppturer. Vi får håpe på litt flaks, sånn inniblant. Det kan jo fort gå bra også!


Vi gleder oss til kommende sesonger. Det skal handle masse om norske tradisjonsbær uten sprøytemidler for friske mager, sunnere hjerner og økt matglede.


På nesten magisk vis har bærbuskene solbær, rød rips og stikkelsbær overlevd generasjoner av mennesker på den gamle Nordbugården.

Bli inspirert Mange syns det er tung og krevende tid med isolasjon, nye smittebølger, forholdsregler, jobbusikkerhet, familie og venner er kanskje både for tett på og for langt unna... Det er mange som sliter psykisk og fysisk, spiser og sover dårlig, men vi har så uendelig mye godt, og det er lett å bli inspirert av bær! Det er så utrolig viktig å ikke tape det du har, fordi du har mistet noe. Ta et minutt, lukk øynene, og tenk på en gang du plukket bær. Hvordan føles det?


Fotograf Anne M. Steine FoTobben as
Bær og inspirasjon i en kopp. Fotograf Anne M. Steine FoTobben as

Det er mye historie, kultur, natur og energi i hvert eneste bær. På nesten magisk vis har bærbuskene stikkelsbær, rød rips og stikkelsbær overlevd generasjoner av mennesker på den gamle Nordbugården. Her har du som bærbusk måttet omstille deg enormt etter alle de nye typer av menneskeskapte omgivelser. I flere tiår stelles du i en flott hage, i løpet av et annet tiår blir du glemt og fiendtlig ugress smyger seg innpå. Plutselig blir du meiet halvt ned av en generasjon mennesker, som tenker at her blir det fint med en stor bygning. Byggningen bygges sånn halvt oppå deg. Men etter mange nye tiår har bygget råtnet bort, gårdens hage som du en gang var en ekslusiv del av, er nå flyttet lenger unna. Du står så igjen som en av de som ikke fikk bli med på flyttelasset. Noen av bærbuskene som var rundt deg, fikk et nytt hjem og velment stell i ny hage. Mens nå står du noe naken, ubeskyttet og alene ute på et jorde. Værbitt og furet, får du selskap av beitende, noe trampende drøvtyggere, og andre små og store ville dyr. Men kanskje er det egentlig ikke så ille? Du er jo en busk.


Robust og tilpasningsdyktig, som disse ribes-bærbuskene er, så har de funnet måter å trives og vokse på. Det er inspirerende! Jeg tror dette kan overføres til oss også i denne tiden vi står i. Vi kommer til å bli mer robuste, oppdage nye kreative sider, finne måter å trives på og bygge relasjoner med andre, fordi vi er mennesker.


Slå følge med ekte bær

Jeg er gald i folk og mat, og så klart føler jeg sterkt på ansvaret og ønske om å forvalte jorda på en bærekraftig måte. Jeg vil gjøre mitt beste for å legge til rette for en ansvarlig bærproduksjon og gjøre det lett for dere å opprettholde et lett, grønt og ansvarlig forbruk. Om det blir produksjon av alle de tre tradisjonsbærene i ribesfamilien; solbær, rips og stikkelsbær, det gjenstår å se. 


Håper dere vil gi meg tilbakemeldinger på hva dere ønsker mer av underveis. Vi er jo nyetablerte, mye skal læres og det betyr en del å få tilbakemeldinger. Så husk at hvis du liker det du leser, smaker og kjøper, vit at jeg har lagt ned masse energi, tid og blir veldig glad for en anbefaling og tommel opp både her og på Instagram #Nordbugaard


Hyggelig at du leste deg helt hit, velkommen til Bærglede, og til å slå følge med utviklingen av Nordbu-bær.

14 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page