top of page

Tonepai med rips og hjemmelaget vaniljesaus

Tro det eller ei, rips i smuldrepai sammen med vanilje er en deilig kombinasjon. Det er kanskje flere som har lurt på hva de skal gjøre med ripsen, for den er som oftest en smule syrlig... År etter år når ripsen modnes og det er tid for å smake, får jeg høre fortellinger om at bestefar og onklene mine kunne sitte å gapflire av hverandre, for svetten spratt ut og rant nedover panna av den syrlige ripsen. Rødere og rødere ble visst ansiktene, men rips og vaniljesaus, joda, det skulle de spise, uansett hvor "j****g"-surt det var. Men, nå kan du sette på kaffen og puste ut, for Kristin deler enda en familieklassiker og viser hvordan rips kan brukes uten at smaken drar seg langt bort til ørefliken!


Smuldrepai med hjemmelaget vaniljesaus

Denne oppskriften er en type smuldrepai, og har fått navnet «Tonepai» etter tanten min, som jeg har fått oppskriften fra. Den er superenkel, og supergod! Den passer både som en dessert, som kos til kaffen en sen høstkveld, eller bare fordi du har lyst på noe godt. Denne er også fin å lage hvis du er på hytta og du ikke har mye utstyr tilgjengelig.


Tone lager denne i en avlang ildfast form, men i denne oppskriften har jeg redusert mengden på ingrediensene og brukt en paiform, ca. 24 cm i diameter.


Paien smaker best hvis den serveres varm. Den kan spises sånn som den er, men smaker ekstra godt med for eksempel vaniljesaus.

Ingredienser:

Ca. 300 g rips

Ca. 2 ss sukker

225 g smør

2,25 dl sukker

2,25 dl hvetemel

4,5 dl havregryn


Fremgangsmåte

Legg ripsene i paiforma. Du trenger ikke smøre formen. Du kan bruke både ferske, tinte eller frosne bær! Her har jeg brukt rips, men du kan bruke de bærene eller fruktene du vil. Bruk det du liker, kanskje en blanding? Siden ripsene kan være litt sure, strødde jeg et par ss sukker over bærene før jeg bredde røra over.


For å lage «røren» smelter du smør i en stor bolle/kjele i mikroen eller på ovnen. Rør sukker, mel og havregryn i det smeltede smøret. Bre/strø røra over bærene og stek på 200 grader i 30-45 min.

Tips: Prøv å erstatte litt av havregrynene med hakkede nøtter.

Tonepaien er også fin å lage hvis du er på hytta og du ikke har mye utstyr tilgjengelig.

Paien smaker best hvis den serveres varm. Den kan spises sånn som den er, men smaker ekstra godt med for eksempel vaniljesaus. Her har jeg brukt hjemmelaget vaniljesaus. Du kan også bruke ferdigkjøpt saus, eller kanskje vaniljekesam eller vaniljeis?


Vaniljesaus:

3 dl kremfløte

3 eggeplommer

0,66 dl sukker

0,66 ts ekte vaniljepulver


Fremgangsmåte

Ha kremfløte og vaniljepulver i en kjele, og gi det et oppkok. Du kan også bruke helmelk eller en blanding av melk og fløte. Jeg liker vaniljesausen tykk, så jeg har bare brukt fløte. Pisk eggeplommer og sukker til luftig eggedosis. Dette tar 3-4 minutter. Bland den varme fløten i eggedosisen. Ha alt tilbake i kjelen, og varm forsiktig opp under omrøring til blandingen tykner. Det er viktig at den ikke begynner å koke. Da skiller den seg. Hvis du har et termometer, skal blandingen bli ca. 75 grader. Ta kjelen av platen og avkjøl litt før du heller den i en mugge. La sausen avkjøle i kjøleskap.


Tips: Ikke kast eggehvitene som du får til overs. De tåler fint å stå et par dager i kjøleskap. De kan også fryses! Eggehvitene kan for eksempel bli til marengs, eller kanskje en nøttebunn du kan slenge i fryseren. Nøttebunnen kan enkelt pyntes med pisket krem og friske bær.


Pai, rips og vanilje er rett og slett som skapt for hverandre. Stor takk til Tone, tanta til Kristin, for inspirasjonen! Hvis du liker det du ser og leser, gi Kristin en tommel opp, kommenter gjerne og sjekk ut #Kristinkvitrud for mer. Vel bekomme!

270 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page