top of page

Tjukksnipp, servert med stikkelsbærsyltetøy

Stikkelsbær er en sjelden og delikat vare. Så når du først kommer over muligheten til å lage noe med stikkelsbær, så er det nesten litt høytid. Visste du at gamlesorten stikkelsbær er ypperlig til saft-og vinlaging? Stikkelsbær kan brukes til syltetøy, grøt, kompott og pai for å nevne noe. Kilder fra 1800-tallet forteller at stikkelsbær er svært gunstig for vordende mødre. Bær, blader og rot på stikkelsbærbusken har vært brukt som appetittvekker, og til å stimulere fordøyelsen.


Dessverre er det ikke så mange som bruker stikkelsbær i dag. Mye skyldes "stikkelsbærdreperen", selveste mjøldoggsoppen, som kom på 1900-tallet. Den tok nærmest drepen på samtlige busker her til lands. Dessuten har stikkelsbærbuskene kraftige torner, som kan lage et par smertefulle opplevelser under plukkingen. Stikkelsbær er også vanskelig å formere med stiklinger enn rips og solbær. Men apropos høytid... Kristin har vært på kjøkkenet igjen og man skulle tro det brygget opp til fest. Skynd deg, det står noe skikkelig godt til deg der borte!


Stikkelsbæroppdagelsen!

Stikkelsbær er en bærtype jeg ikke tror jeg har spist siden tidlig barndom, og minnes de som ganske sure. De har derfor gått litt i glemmeboka for min del. Dette er likevel et bær som fortjener å bli gjenoppdaget! Siden stikkelsbær i seg selv kan være ganske surt, egner de seg godt som syltetøy eller i kaker med en del sukker i. De kan være godt tilbehør til for eksempel Pavlova eller Panna Cotta. Eller hvorfor ikke prøve det i en variant av tilslørte bondepiker? Syltetøyet passer også til ulike typer gjærbakst eller på mørlefse. Men min favoritt er kanskje syltetøy på vafler, sammen med rømme. Det er en knallgod kombinasjon!


Denne gangen ble stikkelsbærsyltetøy servert som tilbehør til tradisjonsbaksten «Tjukksnipper».

Tjukksnipp, som også kan kalles surmelkssnipp, trysilsnipp, edvartsnipp eller putesnipp, er egentlig en type julebakst. Spør du meg passer tjukksnipper godt til kaffe- eller tekoppen året rundt! De er raske og enkle å lage, holder seg fint flere dager innpakket i plast på kjøkkenbenken, eller de kan fryses. De er også supre å ta med seg på tur! Så hvorfor ikke bare lage en stor porsjon mens man er i gang? Av denne oppskriften fikk jeg 72 snipper i litt varierende størrelse, så det er en stor oppskrift. Du kan selvfølgelig halvere den hvis du vil.Det er ikke noe problem å bruke de gode gamle armmusklene her siden deigen ikke trenger like mye elting som en gjærdeig.

Ingredienser:

200 g smør

5 dl surmelk

400 g sukker

2 ss hornsalt

1 ss vaniljesukker

0,5 ts kardemomme

Ca. 900 g hvetemel

Sukker og kanel


Fremgangsmåte

Smelt smør og la det avkjøles. Bland sammen surmelk og sukker. Tilsett smør, hornsalt, vaniljesukker og kardemomme, og til slutt hvetemelet. Rør det sammen med en god sleiv. Du kan også bruke en kjøkkenmaskin med deigkrok, men det er ikke noe problem å bruke de gode gamle armmusklene her siden deigen ikke trenger like mye elting som en gjærdeig. Ettersom deigen blir fastere kan det være greit å bruke hendene. Deigen skal være fast nok til at den kan kjevles ut. Tilpass melmengden til passende konsistens.


Strø litt mel på kjøkkenbenken og kjevle ut deigen med en gang til en leiv som er 0,5-1 cm tykk, alt ettersom hvor tykk du vil ha snippene. Skjær leiven på skrå slik at du får snipper, og legg på bakepapirkledde stekeplater. Det gjør ikke noe om de ikke ser like ut i formen eller har samme størrelse. Det er litt av sjarmen med tradisjonsbakst! Snippene eser en del under steking, så la det være god plass mellom dem på brettet. Bland sammen sukker og kanel og strø over. Stek snippene midt i ovnen på 225 grader i ca. 8 minutter, avhengig av størrelsen på snippene. De skal bli lys gylne. Avkjøl på rist.


Spør du meg passer tjukksnipper godt til kaffe- eller tekoppen året rundt... De er også supre å ta med seg på tur!

Tjukksnippene ble her servert med stikkelsbærsyltetøy, men jeg synes egentlig de er søte nok i seg selv. Stikkelsbærsyltetøyet er også ganske søtt, så da vil jeg anbefale å balansere det ut med litt rømme eller kesam til.


Stikkelsbærsyltetøy:

Ca. 300 g grønne stikkelsbær, vaska og rensa

Ca. 1 dl sukker

(Litt ekte vaniljepulver)


Fremgangsmåte

Ha bærene i en kjele. Mos de gjerne litt med en potetmoser eller liknende før du lar de koke i ca. 10 minutter, eller til de er gjennomkokt. Rør om av og til. Tilsett deretter sukkeret og la det koke opp på nytt. Sukkeret skal løses helt opp. Det er også godt å tilsette til ekte vaniljepulver til syltetøyet. Smak deg frem med sukker og vaniljepulver. Ha deretter syltetøyet på rene glass. Fyll det helt opp, så minst mulig luft får plass i glasset, og ha på lokket. La syltetøyet avkjøles. Syltetøyet holder seg noen dager i kjøleskap, eller det kan fryses.


Wow og namm! Hvis du liker det du ser og leser, gi Kristin en tommel opp, kommenter gjerne og sjekk ut #Kristinkvitrud for mer. Vel bekomme!

232 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page