Ripspai med vaniljekrem, villbringebær og rosegelé
Denne er litt unik, og du får det til! Folk tror ofte at de ikke klarer ting og føler at det å prøve noe så nytt, er litt skummelt, men dette er en veldig morsom, kreativ og inspirerende pai du kan kose deg med å lage. Dessuten kan jeg nesten garantere deg at du vil bli litt stolt over å ha benyttet flere litt uvanlige, dog eksklusive råvarer. Dette er en både mild og frisk pai med det lille ekstra!
Inspirasjonen til denne deilige, friske og eksklusive smuldrepaien, ble til på en regnværsettermiddag midt mellom solfylte travle innhøstingsdager i hage, reko-ringer, butikk, skog og fjell.

Tid: 2t - eventuelt 24 timer (hvis du går fullt inn for å lage rosegelé)
Vanskelighetsgrad: moderat
Formstørrelse: en stor paiform
Steking: stek på 225 grader, nederste rille i 30 min
Ingredienser
Paibunn:
300 gr. økologisk hvetemel
125 gr. rørossmør (husk å legg smøret på benken litt før du skal bake, slik at du har mykt smør å jobbe med)
1 ts. havsalt
2 ss. vann
Fyll 1: Rips, rose- og villbringebær
100 gr. ferske eller tinte rips
200 gr. ferske eller tinte villbringebær (ja, så klart kan du bruke vanlige hagebringebær :) )
2 dl rosegelé (jeg anbefaler deg å bruke én ss. med kombucha vineddik, eller vanlig blank eddik, under trekkingen av rosegeléen. Det for å få trukket ut optimalt med farge fra bladene)
3 ss potetmel
Fyll 2: Vaniljekrem
2 dl. røros fløte
2 eggeplommer
3 dl. vaniljekrem til gjærdeig
0,5 dl. hvetemel
0,5 ts. havsalt
Topping:
300 gr. ferske eller tinte rips
2 ss. økologisk sukker
rester av paideig til nydelig smuldrelag
Fremgangsmåte
PAIBUNN: Start med å skjære opp smørblokkene i terninger, før du har smøret i bakebollen. Tilsett resten av ingrediensene til bunnen og start opp kjøkkenmaskinen med visp og visp godt i fem minutter. Eller du kan kna deigen godt i ca. syv minutter. Du trenger ikke å sette deigen i kjøleskapet før du trykker den ut i formen, men dersom du har knadd for hånd er det lurt å la den stå 15 min i kjøleskapet for at den blir lettere å jobbe med.
Hvordan trykke den ut i formen? Start med å trykke bunnflaten i formen. Pass på å trykke hardt rett ned og sørg for å få en jevn høyde på bunnflaten. Deretter legger du deig opp mot kanten og trykker hardt inn mot veggen, samtidig som du holder tommelen på paiformkanten for å stoppe deigen i å gå over kanten. Stikk så mange hull rett ned med en gaffel. Du trenger ikke å forsteke paideigen. Den er nå klar for å fylles opp.
FYLL 1: Smør den flotte roselgeléen rett på paibunnen. Bruk gjerne en blender eller stavmikser for å mikse resten av ingrediensene godt sammen i en bolle og legg dette jevnt over rosegeléen.
FYLL 2: Pisk godt sammen alle ingrediensene og hell over det første laget med paifyll. Det kan være lurt å starte med å helle en strek midt i formen fra kant til kant, for da vil fyllet sakte men sikkert jevne seg ut likt på begge sider uten å forstyrre det første laget med fyll og slik at du enkelt får til en kontrollert etterfylling der det er behov.
TOPPING: Topp med masse rips. Strø sukkeret over og smuldre resten av paideigen jevnt over hele paien.
Sett så paien på nederste rille og stek på 225 grader i 30 minutter. Det er viktig å la den hvile og avkjøle seg helt før servering, slik at fyllet stivner skikkelig. Dette er en flott festpai med det lille ekstra!
Husk at du kan handle ferske og fryste rips hos oss, du kan også sette deg opp på årsabonnement på rips fra Nordbu-bær. Vel bekomme :)