Ripsboller med crème fraîche
Boller, de er runde, luftige, smaksrike og passer perfekt i hånden. Å bake boller er en aldeles ypperlig vinter- og juleaktivitet! Er det en ting som fort snur furting, matleihet og kjøkkendepresjonen rundt, så er det å lage et brett med boller. Hvorfor har det seg slik at boller er så magiske?
Kanskje kan det ha noe med at boller er noe vi lærer å lage veldig tidlig, sammen med foreldre, venner og i barnehagen? Ja, det tror jeg. Å bake boller er en veldig sanserik og kreativ opplevelse. Som liten husker jeg at boller var magiske, der de gikk fra å være en liten rund.. ja kanskje ikke så veldig rund sak, til en stor luftig (nesten) rund deilig bolle. Du måtte kna og vurdere formen. Pensle passe nok og vente. Det duftet fantastisk fra kjøkkenet og jeg måtte lære meg å vente. Det føltes som en evighet, men oij så spennende det var å se inn i ovn, for så å løpe rundt huset noen ganger, for deretter å glo inn i ovnen igjen og studere alt hva som hadde skjedd siden sist. Noen boller ble lagd med fyll, andre uten og noen delte vi og smurte på alle varianter som fantes av syltetøy eller la på en ostebit. Og som om ikke det var nok, ble det helt perfekt sammen med et glass melk. Kanskje bollebaking bidrar med en moral, om å jobbe litt, for så å være tålmodig, med visshet om en kommende herlig belønning?
Et annet fint minne fra barndommen jeg tror mange deler, er bærplukking. Så hvorfor ikke kombinere disse to? Vi har plukket rips og vips, fra Kjøkkenet til Kristin dufter det herlig. Har jeg forresten nevnt at Kristin tidligere har jobbet på Baker Hansen? Det kan godt hende hun røper en hemmelighet eller to om hvordan lykkes med gjærdeig. Det er en liten stund igjen til bollene er ferdige, så du rekker å løpe både en og to ganger rundt huset. Ta på deg vinterklærne og 1-2-3 - Klar-ferdig-gååå...
Hvordan lykkes med gjærdeig - Ripsboller med crème fraîche
Hvem kan vel motstå ferske boller?! Det er virkelig lite som slår lukten og smaken av nystekte boller … Og hvis du i tillegg har rips og creme fraiche i bollene, så har du en uimotståelig kombinasjon! Denne grunnoppskriften på gjærdeig har jeg brukt flere ganger, og den har en litt annen fremgangsmåten enn en standard gjærdeig, men jeg lover den gir saftige og knallgode boller. Hemmeligheten med å lykkes med gjærdeig er tålmodighet, men det er absolutt verdt ventetiden til slutt.
Dersom du ønsker en skikkelig treningsøkt, så kan du elte deigen for hånd, men det er viktig at deigen eltes leeenge, gjerne rundt 15-20 minutter.
Ingredienser gjærdeig:
5 dl helmelk
150 g smør
125 g melis
50 g gjær eller 1 pk tørrgjær
1 klype salt
0,5 ts kardemomme
750 g hvetemel
Fyll:
4 dl crème fraîche/seterrømme
4 ss melis
2 ts vaniljesukker
400 g rips (ta frem en fryst pakke med rips)
Pensling og pynt:
1 egg
1 dl sukker
Ristede mandelflak
Fremgangsmåte
Kok opp melk, smør og melis i en kjele. Avkjøl blandingen til den er lunken/fingervarm (ca. 37 grader). Rør ut gjæren. Hell over i en kjøkkenmaskinbolle og tilsett kardemomme og hvetemel tilsatt en klype salt. Bruk deigkroken og elt på lav-middels hastighet, til du har en smidig deig. Juster med litt ekstra mel dersom det er behov, men det er viktig å ikke tilsette for mye. Da blir bollene fort tørrere og mer kompakte. Øk gjerne hastigheten på kjøkkenmaskinen litt på slutten. Dersom du ønsker en skikkelig treningsøkt, så kan du elte deigen for hånd, men det er viktig at deigen eltes leeenge, gjerne rundt 15-20 minutter. Dette er for å aktivere glutenet og utvikle en skikkelig glutenstruktur. Det er dette glutennettverket som sørger for at luftbobler sperres inne i deigen, og dermed gjør at den hever seg. Før du setter deigen til heving, kan du gjøre glutentesten for å sjekke om deigen er ferdig eltet: Ta en del av deigen mellom hendene og strekk den ut. Deigen er ferdighevet dersom du kan strekke deigen ut til en tynn hinne uten at den sprekker. Avslutt gjerne siste del av eltingen for hånd, bare fordi det er digg å kna deigen litt mellom hendene. Dekk bollen med plast, og sett til heving på et lunt sted i ca. 30 min.
Hemmeligheten med å lykkes med gjærdeig er...
Kna deigen ut på kjøkkenbenken. Unngå å tilsette mer mel. Hvis deigen er klistrer seg til benken, er det bedre å bruke litt nøytral olje. Det er viktig at du slår luften ut av deigen for å hindre store luftbobler. Del deigen i 12 emner og form til boller som legges på to bakepapirkledde stekebrett. La bollene etterheve i ca. 30 min. Bollene blir store, så plasser de godt fra hverandre. Mens bollene etterhever, lager du fyllet: Bland sammen crème fraîche med melis og litt vaniljesukker. Smak deg fram. Rist også mandelflak i en tørr stekepanne noen minutter. Sett til side.
Bruk fingrene til å trykke ned en stor og vid grop i midten av hver bolle, og fyll med en stor spiseskje crème fraiche-fyll. I stedet for crème fraiche/seterrømme, kan du også bruke vaniljekrem. Legg på rikelig med rips (eller andre bær). Du kan gjerne bruke fryste rips, men la de tine på forhånd.
Pensle deigkanten med sammenvispet egg og dryss over godt med sukker, både rundt kanten og over bærene. Du trenger ca. 1 ss sukker til hver bolle.
Stek bollene midt i ovnen ved 220 grader i 12-15 minutter. Bollene skal bli lett gylne.
Avkjøl på rist. Strø over de ristede mandelflakene. De bidrar med litt ekstra smak og en crunchy element.
Server bollene ferske, gjerne med en kopp kaffe. Nyt!
Tips: Bollene er fine å fryse, men bør ikke stables.
Kristin, hvis du ikke har noe imot det, så pakker jeg gjerne med meg en (eller to) i papirpose! <3
Hvis du liker det du ser og leser, gi Kristin en tommel opp, kommenter gjerne og sjekk ut #Kristinkvitrud for mer. Vel bekomme!