top of page

Plomme- og blåbærpai

Stopp! Du har helt rett, det skal la seg godt gjøre å ikke være bakeivrig nå som naturen bugner av de herligste råvarer. Den er veldig enkel å bake og det er en glede å kunne servere venner og familie høstens herligste råvarer fra skog og hage i et stykke. Den metter litt og er ikke så søt. Den er full av antioksidanter og er super å legge i matboksen som skal bli med til skolen, jobben og på tur!


Inspirasjonen til denne deilige, spennende og ikke for søte plomme- og blåbærpaien, ble til på en regnværsettermiddag midt mellom solfylte travle innhøstingsdager i hage, reko-ringer, butikk, skog og fjell.Tid: 1t 30min

Vanskelighetsgrad: lett

Formstørrelse: stor paiform

Steking: 225 grader, nederste rille i 30 min


Ingredienser

Paibunn:

 • 300 gr. økologisk hvetemel

 • 125 gr. Rørossmør (husk å legg smøret på benken litt før du skal bake, slik at du har mykt smør å jobbe med)

 • 0,5 ts havsalt

 • 2 ss vann


Fyll:

 • 10 stk. røde plommer

 • 900 gr. ferske eller tinte blåbær

 • 1 ts. skogshonning

 • 60 gr. økologisk sukker

 • 3,5 ss. potetmel

 • 1 ts. ekte vanilje

 • 1 ts. kombucha vineddik eller balsamico eddik

 • 0,5 ts. havsalt

Fremgangsmåte

PAIBUNN: Start med å skjære opp smørblokkene i terninger, før du har smøret i bakebollen. Tilsett resten av ingrediensene til bunnen og start opp kjøkkenmaskinen med visp og visp godt i 5 minutter. Eller du kan kna deigen godt i ca. syv minutter. Du trenger ikke å sette deigen i kjøleskapet før du trykker den ut i formen, men dersom du har knadd for hånd er det lurt å la den stå 15 min i kjøleskapet for at den blir lettere å jobbe med.


Hvordan trykke den ut i formen? Start med å trykke bunnflaten i formen. Pass på å trykke hardt rett ned og sørg for å få en jevn høyde på bunnnflaten. Deretter legger du deig opp mot kanten og trykker hardt inn mot veggen, samtidig som du holder tommelen på paiformkanten for å stoppe deigen i å gå over kanten. Stikk så mange hull rett ned med en gaffel. Husk; å sette av litt paideig til å lage smuldretoppingen. Du trenger ikke å forsteike paibunnen. Den er nå klar for å fylles opp.


FYLL: Start med å skjære langs- og rundt hele plommene for å fjerne steinene. Vær forsiktig så du ikke skjærer deg. Nå har du to halve deler. Skjær så disse igjen i tynne skiver. Gjenta til alle plommene er fint skivet. Legg så skivene tett i tett oppå paibunnflaten. Sett først av 300 gr. blåbær for seg, og rør så resten av alle ingrediensene sammen til en jevn røre. Hell røren over plommene og fordel resten av blåbærene på toppen. Nå kan du smuldre resten av paideigen til lekker topping.


Sett paien på nederste rille og stek på 225 grader i 30 minutter. La den hvile og avkjøle seg litt før servering, slik at fyllet stivner. Perfekt tilbehør er en kule vaniljeis, eller klatt med fyldig rømme. Dette kommer til å bli magisk godt!


Husk at du kan handle ferske og fryste blåbær hos oss, du kan også sette deg opp på årsabonnement på blåbær fra Nordbu-bær. Vel bekomme :)85 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page