top of page

Bestemors fyrstekake med solbær


Velkommen til Kristins kjøkken med "bære" godt!


Nordbu-bær har gleden av å presentere Kristin fra Venabygd #Kristinkvitrud. Hun er ei morsom, vennlig og varm dame. I tillegg har hun superkrefter, som kommer til syne på kjøkkenet. Kristin lager og baker hva den enn skal være. Kristin kommer til å hente frem igjen gamle gode bakster. Utover hele høsten skal vi få se de deiligste oppskrifter inspirert av og i tradisjon med våre tipp-, olde- og bestemødre.


Folk kjøper bær som aldri før! Det er flott, sunt og godt, men dessverre er det meste import. Mange i dag har aldri bakt eller kokkelert med ribes; solbær, rips og stikkelsbær, som vi har her hjemme. Ribes-smakene og kunnskapen om Nordens frukter og bruk, er stykkevis og delt. Men her skal gammel kunnskap, og smaken av tradisjonsbærene hentes frem. Gjør deg klar for økt matglede. I denne første oppskriften, skal det gjøres stas på solbæra med den norske tradisjonskaka, nummer én, nemlig Fyrstekake!


Bestemors fyrstekake med solbær

Denne oppskriften er superenkel på flere måter. Det er få ingredienser, du trenger lite utstyr da alt blandes sammen i en bolle – med hendene!Du trenger:

250 gram hvetemel

125 gram romtemperert smør, i biter

125 gram sukker

1,5 ts bakepulver

1 egg

(+ Bestemors lure triks, en melkeskvett!)


Fyll:

300 gram solbær

4 ss sukker


Til servering:

Fyldig rømme, slik som rørosrømmen.


Fremgangsmåte:

Begynn med å smuldre hvetemel, bakepulver og smør sammen i en bolle. Sørg for at alt blandes godt sammen. Tilsett sukkeret og bland inn. Gjør til slutt det samme med egget. Kna alt sammen til en fast deig. Juster med mer mel underveis, hvis deigen er for løs. Et triks bestemor lærte meg, var å tilsette en melkeskvett på slutten for å binde alt litt bedre sammen. Prøv deg fram, men tenk kanskje ca. fire spiseskjeer melk.

Et triks bestemor lærte meg, var å tilsette en melkeskvett på slutten for å binde alt litt bedre sammen.

Ta 2/3 av deigen og klem den ut i en smurt springform, med bakepapir i bunn. Her er det litt smak og behag hvor høy du vil ha kaken, men jeg brukte en 25 cm springform. Klem deigen utover formen og litt oppover kantene. Prøv å få den jevnest mulig.


Ha deretter på solbærfyllet. Det lagde jeg ved å mose ca. 300 g solbær med en stavmikser, som jeg smakte til med sukker. Jeg tror jeg endte opp med ca. 4 ss sukker.


Dersom du ikke har solbær, eller ikke er noe glad i det, kan du prøve deg frem med bærene du liker. Du kan røre selv, eller bruke ferdig syltetøy. Bestemor pleier å bruke tyttebærsyltetøy eller bringebærsyltetøy. Det er kjempegodt! Epler eller rabarbra kan også være spennende alternativer. Du kan også bytte ut bærene med standard mandelfyll, eller kanskje pistasjnøtter? Her er det uendelig med muligheter!


Den siste 1/3 av deigen kjevler du ut i ca. 2-3 mm tykkelse og skjærer i strimler på ca. 1-1,5 cm som du legger over kaken i et gittermønster. Bruk et pizzahjul eller bakkelsspore. Prøv å klem remsene litt fast i kantene. Legg også gjerne en remse med deig rundt kanten for en penere finish.


Pensle kaken med egg, før du steker kaken på nederste på 180 grader i ca. 40 minutter. Sjekk kaken underveis. Den skal være litt gyllen og slippe kanten litt. Det er en liten kunst å få den akkurat passe stekt, så den verken er for bløt eller for tørr.

Sjekk kaken underveis. Den skal være litt gyllen og slippe kanten litt.

Avkjøl kaken i formen, før du har den på et egnet fat. Server gjerne med en rømmeklatt. Kaken holder seg fint et par dager i kjøleskap. Den er også super å fryse!


Stor takk rettes til Kristins bestemor, for lånet av oppskrift på fyrstekaka!

Hvis du liker det du ser og leser, gi Kristin en tommel opp, kommenter gjerne og sjekk ut #Kristinkvitrud for mer. Vel bekomme!

1 146 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page