top of page

Bakt ostekake med solbær

Hvordan lifehacke seg mer solstråler, når sola har dratt for vinteren? Kjenner du på at de ikke blir nok sol i hverdagen og at dagene blir kortere og mørkere? Vi nordboere vet at humøret og energien blir påvirket. Høstens- og vinterens mørkedager kan rett og slett kan bli litt tunge, men jommen... så har vi da noen reale ess i ermet også. Dette innlegget i Kristins Kjøkken, handler rett og slett om et gammelt tradisjonelt lifehack, som henter frem både kos og solstråler!


Mens Kristin tryller frem sol på kjøkkenet, vil jeg benytte sjansen til å dele et dikt, som Nordbu-bær har fått laget til ære for solbæra. Ja, vi er så veldig glade i solbæra, for den er proppfull av næring, som vi her i nord har nyttet og styrket oss på siden 1600-tallet. Vi har tradisjoner om å safte og sylte solbær for å ha gjennom mørketiden, og nå har også moderne forskning fått ferten av solbær. Flere små og store internasjonale kliniske studier, trekker frem solbæra som en real immunsystembooster!! Visste du at solbær har mer c-vitamin enn appelsin? Hent frem en stor pakke med nedfryste solbær da vel, så kan den tine seg bakeklar imens du leser solbæras eget lille dikt.

- Diktet av Anonym


Bakt ostekake med "solstråler"

Ostekake er aldri feil, men den blir ekstra frisk og god med masse bær i! Denne kaken inneholder faktisk et halvt kilo solbær! Og du kan bruke både ferske og fryste bær, avhengig av hva du tar tilgjengelig. Kaken passer like godt til en varm sommerkveld som en kald høstkveld, sammen med en kopp kaffe eller et glass rødvin. I tillegg til å være supergod, krever også kaken veldig lite av utstyr. Den er i tillegg rask å blande sammen, du må bare ha litt tålmodighet med stekingen. Lag den gjerne kvelden i forveien.


Alle forsynte seg to ganger

Ingredienser:

300 g søt havrekjeks (f.eks. 1 pk Bixit)

50 g brunt sukker

0,5 ts kanel

0,5 ts ingefær

100 g smør

Fyll:

750 g kremost naturell (ikke lettvariant)

135 g sukker

3 store egg

1 ts vaniljeessens

3 dl kremfløte

Ca. 500 g solbær


Pynt:

Ca. 1,5 dl crème fraiche eller seterrømme

Melis

Vaniljesukker


Fremgangsmåte

Start med å knuse kjeksen. Du kan bruke en food prosessor eller ha kjeksene i en dobbel pose (i tilfelle den innerste revner) og slå/kna de med et kjevle til de er godt knuste. Tilsett brunt sukker og krydder. Smelt smøret og bland alt sammen. Trykk massen ned i bunnen av en rund form (ca. 24 cm i diameter, avhengig av hvor høy du vil ha kaken. Jeg har her brukt 25 cm) med bakepapir i bunnen.


Bruk en ballongvisp til å piske sammen kremost, sukker og egg til en klumpfri og jevn røre. Bland i vaniljeessens og kremfløte. Tilsett solbærene til slutt. Du kan bruke både ferske og fryste. Dersom du bruker fryste bær, bør disse tine litt før du har de i røra.


Hell blandingen over kjeksbunnen og stek kaken midt i ovnen i 1 time på 170 grader. Kaka kan ese litt opp under steking. Den kan også sprekke opp litt på slutten. Skru så av varmen og la kaka stå i ovnen til ovnen er kald. Sett deretter kaken i kjøleskap, helst over natten. Dette for at den skal stivne i konsistensen, som gjør det lettere å ta den ut av formen.


Løsne kaken fra formen. Prøv å fjerne bakepapiret dersom det er mulig. Sett kaken på ønsket fat. Bland crème fraiche/rømme med melis og litt vaniljesukker. Smak deg fram. Jeg brukte ca. 3 ss melis og 1 ts vaniljesukker. Bre over toppen av kaken. Dette vil også skjule eventuelle sprekker som oppstod under steking.

Denne kaken inneholder faktisk et halvt kilo solbær!

Kaka ble borte

Kaken ble servert på en jentekveld og fikk gode tilbakemeldinger av alle som spiste den. Alle forsynte seg to ganger. Den er også like god dagen etter, så dette er en kake som garantert blir spist opp!


Så kult med et velsmakende lifehack, og sjekk den blanke glasurkremen og så mye bær inni. Skikkelig spennende kake! Det er så absolutt tid for å hente frem buntede solstråler, nå som mørketiden er her.

Hvis du liker det du ser og leser, gi Kristin en tommel opp, kommenter gjerne og sjekk ut #Kristinkvitrud for mer. Vel bekomme!

Siste innlegg

Se alle

Opmerkingen


bottom of page